Az emojik vagy hangulatjelek napjaink digitális kultúrájának szerves részét képezik, és az online kommunikáció új dimenzióját jelentik. Ezek a színes karakterek nem csupán az érzelmek kifejezésére szolgálnak. Segítségükkel a szöveges üzeneteinket is személyesebbé is tehetjük.  A cikkben szó lesz magukról az az emojikról, és a jelentésükről, valamint megemlítünk néhányat emoji billentyűkombinációk közül.

Mit nevezünk emojinak?

Az emoji egy olyan karakterkészlet, amely különböző szimbólumokból, arcokból, tárgyakból és állatokból áll, és színes, kifejező formában jelenítik meg az érzelmeket és gondolatokat. Ezeket a kis piktogramokat az elektronikus üzenetküldések során használjuk hangulatjelként. Például a chatelés során ennek a segítségével tudjuk kifejezni pillanatnyi érzelmünket, és lelkiállapotunkat.

Az emojik 1989 körül jelentek meg Japánban és eredetileg az időjárás megjelenítésre használták. A karakter készletet a japán képregények, a kínai írásjelek és a közlekedési táblák rendszere ihlette. Eleinte csak a legfiatalabb generáció használta a mára több ezer (3500 féle) piktogramból álló készletet. Mára azonban globálisan elterjedtek és részei a mindennapi digitális kommunikációnak.

A már meglévő emojik gyűjteményét a Emojipedia (https://emojipedia.org/) oldalon lehet megnézni, ahol minden évben közzé teszik a következő évben megjelenő újdonságokat is.

Emoji billentyűkombinációk

A megfelelő billentyű kombinációkkal előállíthatod ezeket a piktogramokat. Az emoji billentyűkombinációk számos platformon használhatók. A kombinációk lehetővé teszik, hogy könnyedén hozzáférjünk különböző szimbólumokhoz, miközben gyorsan váltunk a szöveges kommunikációról a vizuálisra. Íme néhány a legnépszerűbbek közül:

🙂Mosoly🙂 vagy 🙂
🙁Szomorú arc🙁 vagy 🙁
😀Nagy mosoly, izgatottság😀 vagy 😀
😛Kinyújtott nyelv, huncut vigyor😛 vagy 😛
😉Kacsintás😉 vagy 😉
😢Sírás:'(
😕Csalódás, ingerültség :-\ vagy :\
😮Meglepetés:O
😎Menő (napszemüveges)8)
😇Angyal (glóriával)O:-) vagy O:)
❤️Vörös szív<3

A számítógépeden azonban egyszerűen hozzáférhetsz az emojikhoz a Windows billentyű és a pont megnyomásával. Az emoji panelen belül megtalálhatóak az emojik, kaomojik, szimbólumok és a GIF-ek is.

Az emojik jelentése

Minden emojinak van egy szó szerinti jelentése, de soknak közülük van egy másodlagos jelentése is, ami az idők során fejlődött ki. Ezért fontos, hogy jól ismerjük az emojik jelentését. Íme még néhány gyakrabban használt hangulatjel és azok jelentése:

🙃 – Az irónia és a szarkazmus jele. Legtöbbször akkor használjuk amikor egy rossz hírt poénból jó hírként állítunk be.

😘 – Igen népszerű emoji. Puszi küldő hangulatjel.

😍 – Szintén egy nagyon népszerű és a rajongást és a szeretetteljes örömöt fejezhetjük ki vele.

😱 – Rémület és ijedtség kifejezésére szolgál.

🤬 – A káromkodós dühöt szimbolizálja.

💪 – Az erő, és az állóképesség szimbóluma.

👏- A tapsoló kéz hangulat jelet akkor használd, ha értékelsz valamit, de szarkasztikus értelemben is használhatod.

👍- A felfelé mutató hüvelykujj az egyik leggyakrabban használt emoji, és jóváhagyást vagy szívességet jelent.

⏰- Az ébresztőóra ikont akkor használjuk mikor az időről van szó.  De akkor is használható, ha szeretnél valakit emlékeztetni, hogy ne felejtsen el egy találkozót.

💡- A villanykörte azt is jelentheti, hogy egy zseniális ötleted támadt.

💍- A gyémánt gyűrű jelentheti az eljegyzést, a házassági ajánlatot, a házasságot, az ékszereket, vagy a partnert.

📖- A nyitott könyv általában jelentheti a könyveket, de jelent olvasást, írást, tanulást, kutatást, iskolába járást, sőt könyvtárba járást is.

Az emojik használata folyamatosan fejlődik, és egyre szélesebb körben alkalmazzák az online kommunikációban. Ezek a színes kis piktogramok segítenek a mindennapi élet folyamán, hogy üzeneteink személyesebbek legyenek, éppen ezért ügyeljünk rá, hogy mindig a megfelelő hangulat jelet használjuk.

Forrás: klikkmarketing.hu; emojiall.com