Ha egy nagyobb szövegben akarunk keresni egy-egy szóra, akkor azt egyrészt kezdőlap keresés, nagyító ikonnal tudjuk megtenni, de ha ennél is gyorsabban szeretnéd, akkor a keresés billentyűparancs lesz a legjobb választás.

Hogyan működik a keresés billentyűparanccsal?

A digitális világ egyik legjobb találmánya, hogy pillanatok alatt keresni lehet a különböző tartalmakban. A keresés billentyűparancs pedig ebben nyújt hihetetlen nagy segítséget nekünk. És akkor álljon is itt a keresés billentyűkombináció:

CTRL+F

Első lépésben nyomd le a CTRL+F keresés billentyűparancsot. Ezután feljön a navigációs ablak. Itt kezdd el gépelni a kereső mezőbe, amit keresni szeretnél és a keresés automatikusan megkezdődik.

Ha megvagy a szöveggel, akkor nyomj egy enter billentyűt, és már látod a találatokat.

Amikor feljönnek a találatok, akkor nyilakkal tudsz mozogni le és fel, így tudsz végigmenni a találati listán.

Mire használjuk a keresés billentyűparancs funkciót?

A keresés billentyűparancs, azért nagyon fontos, mert így nem kell egyesével átvizsgálni a dokumentumot és egyesével javítani a hibás szót, hanem egyszerűbben meglehet oldani.

 A keresés billentyűkombináció használata után a csere funkcióval ki lehet valamennyi találatot egy gombnyomással  cserélni.

A program nem a szóra keres a betűk egymás utáni követését nézi, így lehet, hogy több találat lesz, mint az a szó, amit keresnél, pl. ha a keresett szó a gép, akkor a számítógép is találat lesz, mivel a gép szócska is benne van.

A sok felesleges találat ellen, viszont van egy módszer! Ha megnyitjuk a kezdőlap menüt, akkor a keresés menüpontnál az irányított keresést válaszd ki és ekkor a felugró ablakba írd be a keresni kívánt szót. 

Ezután kattints a bal alsó sarokban látható (Egyebek) gombra, és a lenyíló részben pipáld be azt a dobozt, ami a (Csak ha ez a teljes szó) sor mellett található. Ekkor már csak azokat a szavakat fogja feldobni a találatok között, amire valóban kerestél. Ezen kívül a kis és nagy betűs szavakat is megkülönböztethetjük a beállításoknál.

 A vissza gombbal viszont el tudjuk tüntetni az extra beállításokat.

Hol használható még a keresés billentyűkombináció?

A CTRL + F keresés billentyűkombináció igazi varázslat, amit nemcsak a Word dokumentumban, hanem  a böngészőben is kiválóan lehet alkalmazni. Egy internetes aloldalon is tudod használni a keresés billentyűparancsot elég csak a keresett szót beírnod, ugyanez érvényes a pdf fájlokra is. Ezen kívül az Excel táblázatkezelő programban is használhatjuk. A billentyűkombináció lenyomása után nyomj egy entert és abba a cellába „visz” ahol a kívánt karaktersort kerested. Szűkíteni is tudod a kijelölést, ezt úgy tudod megtenni, hogy leszűkíted a cellák kijelölését.  Ha egyben szeretnéd látni a találatokat, akkor kattintsz a listába mind gombra. Így megjelenik, egy lista ahol láthatod, melyik lap melyik listájában szerepel az alábbi szöveggel. 

Felhasznált források:pcworld.hu sosexcel.hu help.gnome.hu