A kisbetű nagybetű váltás billentyűkombináció tulajdonképpen nem szükségszerűen billentyűkombináció, meg lehet azonban oldani azzal is. Nézzük, hogyan.

Kisbetű nagybetű váltás egy billentyűvel

Van a billentyűzeten egy gomb, ami kifejezetten a kis- és nagy betűk közti váltásra van. Ez pedig a Caps Lock billentyű, melynek megnyomása után a következőleg leütött betűbillentyűk kisbetűről nagybetűre váltanak. Ha ezután újból kisbetűvel szeretnénk írni, akkor újra meg kell nyomni a Caps Lock billentyűt.

A Caps Lock billentyűt a legtöbb klaviatúrán alulról a harmadik sorban, első helyen találod (az „A” betű mellett, annak bal oldalán).

Kisbetű nagybetű váltás billentyűkombináció

A kisbetű nagybetű váltás billentyűkombinációval is megoldható. Ehhez nem kell mást tenned, csak megnyomni, és nyomva tartani a SHIFT billentyűt és egyidejűleg megnyomni annak a betűnek a billentyűjét, amit éppen nagybetűvel akarsz írni. Így pl. a nagy „B” betűt ezzel a billentyűkombinációval írhatod le: SHIFT + B.

Kisbetű nagybetű váltás billentyűkombináció Microsoft Office programokban

Létezik egy másik billentyűkombináció is, mely a Microsoft Office programokban (pl. Word dokumentum vagy Excel táblázat esetén) használatos. Ennek azonban kicsit más a funkciója. Akkor használjuk, ha egy már megírt szövegnél szeretnénk, hogy kisbetűről nagybetűsre, vagy nagy betűről kisbetűsre váltson át. Például, ha „kisbetűs szöveg” helyett azt szeretnénk látni, hogy „KISBETŰS SZÖVEG”.

Ebben az esetben ki kell jelölni azt a szövegrészt, amit változtatni szeretnél, majd ezután nyomd meg a SHIFT + F3 billentyűkombinációt, amíg a kívánt szöveg nem vált át nagybetűsre (vagy kisbetűsre adott esetben).