Gyakran ütjük le a backspace billentyűt anélkül, hogy sokat tudnánk róla, pedig egy fontos billentyű. Mi a funkciója, mire használjuk, mikor ne használjuk. Íme néhány hasznos tudnivaló a backspace billentyűről.

Mit jelent a backspace?

A backspace egy angol eredetű szó, amely magyar jelentése visszalépés, mivel a backspace billentyű valóban hátrébb tolta az írógép kocsiját. A modern a számítógépeken pedig a kurzort mozgatja hátra, miközben törli az adott pozícióban lévő karaktert, ezáltal visszafelé tolja a szöveget.

Milyen típusú billentyű a backspace?

A billentyűzeten lévő billentyűket több csoportra lehet osztani a funkciójuk alapján:

  • Szövegbevitelre szolgáló (alfanumerikus) billentyűk.
  • Vezérlőbillentyűk
  • Funkcióbillentyűk
  • Navigációs billentyűk
  • Számbillentyűzet

A betűk számok, írásjelek mellett a beviteli billentyűzet közé tartozik a backspace billentyű is, továbbá a shift gomb, caps lock, tab, enter billentyű és a szóköz is.

Mi a backspace billentyű funkciója?

A backspace billentyű funkciója, hogy le kell nyomni a kurzor előtti (balra található) vagy a kijelölt szöveg törléséhez. Egy balfelé mutató nyíllal azonosítható a billentyűzeten, a gyerekek laptopján a törlendő szóval azonosítható.

Mi a különbség backspace és a delete billentyű között?

A backspace gomb és a delete billentyű is elég hasonló billentyű, mivel fő szerepük a nem használt tartalom törlése, ezáltal a billentyűzet kulcsa. A kettő között a fő különbség a karakterek törlésének iránya vagy funkciója. A backspace visszafelé, tehát jobbról balra töröl, míg a delete billentyű fordítva: balról jobbra. A backspace gomb az írógépeken is megtalálható volt, míg a delete billentyű csak a modern számítógépeken felelhető.

Mikor ne használd a backspace billentyűt?

Gyakori hiba, hogy excel táblázatban a backspace gombbal akarunk törölni. Ne tedd! A backspace jobbról balra, tehát visszafelé töröl, és bele is ragad az adott cellába, egyszerre csak egy cellát lehet vele törölni. Ezért érdemes ilyenkor inkább a delete billentyűt használni helyette, mert így egyszerre több cellát is törlünk.

Milyen billentyű parancsokban használjuk még a backspace gombot a törlésen kívül?

  • Visszalépés az előző súgótémára (vissza gomb) BACKSPACE vagy ALT+BALRA billentyűkombináció
  • Ugrás egy szinttel feljebb a mappalistában

Felhasznált források: support.microsoft.hu; sosexcel.hu; support.microsoft.hu; gobertpartners.hu; weblogographic.hu; differencebetween.hu