A kijelölés parancsot lehet egérrel és billentyűvel is végezni, kinek melyik a szimpatikusabb, kényelmesebb. Ebben a cikkben a billentyűvel kijelölés módszereit gyűjtjük össze.

Kijelölés fogalma, avagy mit jelent a kijelölés billentyűparanccsal

A kijelölés egy kettős jelentésű fogalom. Egyrészt egy tevékenységet, másrészt viszont egy állapotot értünk ez alatt. Ha tevékenység, akkor a parancskiadás előtti lépés: a felhasználó meghatározza a program számára az elvégezendő műveletet. Ha állapot akkor az elütő háttérrel pl. kék, szürke megjelenített szöveg. 

A kijelölés billentyűparancs rendkívül hasznos mivel a billentyűk egyidejű lenyomásával egész szöveget, oldalt, szakaszt tud kijelölni. Miért fontos ez? Például, ha elrontottál valamit és ki akarod javítani, vagy formázni szeretnéd a szöveget, akkor érdemes alkalmazni a kijelölést, ehhez pedig szükségesek a billentyűparancsok.

Kijelölés billentyűzettel, típusok

A kijelölés billentyűzettel lehet teljes dokumentumra, szövegre, illetve egyes szövegrészekre is, ezen kívül ábrákra képekre is.

Teljes szöveg, teljes dokumentum

Ha egy teljes dokumentumot szeretnél kijelölni billentyűzettel, akkor egy billentyűkombinációval elérheted az egész dokumentum kijelölését, mégpedig ezzel:

CTRL+shift+O

Az összes szöveg kijelölésére használt billentyűkombináció:

CTRL+A

Ha a kurzor a szöveges dokumentumban található táblázaton belül helyezkedik el, a CTRL+A billentyűkombináció első megnyomásával először az aktuális cellát jelöli ki (van tartalom  a cellában), ezt követően a CTRL+A billentyűkombináció megnyomásával a teljes táblázatot, végül az ezt követő CTRL+A billentyűkombináció megnyomásával a teljes szöveget jelöli ki az összes táblázattal együtt.

Szövegrészek kijelölése

Ha egy sor szöveget jelölnél ki, helyezd a kurzort a sor elejére, és nyomd le a shift + le billentyűkombinációt.

A bekezdés kijelölése billentyűzettel úgy történik, hogy a kurzort a bekezdés elejére helyezed, és lenyomod a ctrl + shift + le billentyűkombinációt.

Shift + home: A kurzortól kezdve az adott sor elejéig kijelölsz mindent.

Shift + end: A kurzortól kezdve az adott sor végéig kijelölsz mindent.

Ha egy szót szeretnél kijelölni akkor shift+ctrl+-> és a shift+ctrl+<- billentyűkombinációkkal tudod megtenni, de csak akkor működnek helyesen, ha a kurzor a szó elején/végén van.

Egy karakter kijelölése billentyűzettel pedig úgy lehetséges,  hogy a shift billentyűt tartod és a, kurzormozgató billentyűket alkalmazod.

Amennyiben nem összefüggő, hanem különálló szövegrészeket szeretnénk kijelölni akkor a shift illetve a nyilakkal tudjuk a műveletet elvégezni.

Felhasznált források :support.microsoft.hu, docs.oracle.hu, centroszet.hu, billentyuparancsok.hu, margitfalvi.hu