Ha egy dokumentumot leakarunk menteni akkor két lehetőségünk van vagy a mentés billentyűkombináció, illetve a mentés másként  billentyűparancs. Miben különbözik a kettő? Mikor érdemes a mentés másként billentyűparancsot használni és hogyan tegyük.

Hogyan működik a mentés másként billentyűparancs?

Egérrel sem bonyolult egy Excel vagy egy Word dokumentumot elmenteni másként, csak ki kell választani a fájl menüből a mentés másként funkciót.

A mentés másként billentyűparancs viszont még ennél is egyszerűbb, mivel csak megnyomod az F12 billentyűt és megjelenik a párbeszéd ablak, mentés másként néven.

Ezután pedig kiválasztod a hely listában a kívánt mappát, meghajtót vagy internetes helyet. A mappalistában meg kell nyitnod a mappát, amelybe menteni szeretnéd a fájlt. Ezután meg kell adnod a fájl nevét. A mentés gomb megnyomásával a dokumentum mentésre kerül.

Fájl típusok lehetnek a következők: word-dokumentum, word-sablon, word 97-2003 verziójú dokumentum, bővítmények keresése más fájlformátumokhoz, egyéb formátumok.

Mi a különbség a mentés másként billentyűparancs és a mentés billentyű kombináció között?

Hasonló, de mégis vannak a különbségek a mentés másként billentyűparancs és a mentés billentyűkombináció között.

Hasonlóság, hogy a dokumentumok mentésekor mindkét lehetőséget használjuk a cél ugyanaz, a dokumentumot lementik, de a hogyan az más. A mentés egyszerűbb, gyorsabb akkor frissíti, felülírja a fájlt, nem szakítja meg a munkát a képernyő változatlan marad.

A mentés másként viszont egy lépéssel több, mert ilyenkor megjelenik a párbeszéd ablak és lehetővé teszi, hogy átnevezd a fájl, módosíts a fájl típusán vagy egy új verziót hozz létre. Mentéskor nem marad meg az eredeti fájl, ha a mentés másként billentyűparancsot használjuk, akkor viszont a régi dokumentum megmarad a háttértárolón és a jelenlegi mentés a dokumentum pillanatnyi állapotában új névvel, új formátumba lesz elmentve.

Összegezve a mentés másként billentyűparancsot akkor érdemes használni, ha átakarjuk nevezni, vagy megakarjuk változtatni a fájl adatait, illetve szükségünk van arra, hogy az eredeti fájl is meg legyen.

Felhasznált források: support.microsoft.hu,weblogographic.hu hbo.blogotirni.hu gtportal