A CTRL billentyű rengeteg billentyűkombinációban előfordul, így fontos, hogy tudjuk a helyét a billentyűzeten. De pontosan melyik is a CTRL billentyű?

CTRL jelentése

A CTRL billentyű elnevezése az angol control (magyarul ejtve kontroll) szó rövidítéséből származik, ami magyarul kontextustól függően annyit tesz irányít, ellenőriz, szabályoz, de magyarul is használatos a kontroll, kontrollál szó.

Billentyűparancsok ikon

Mire használhatod a CTRL billentyűt?

A CTRL billentyű (vagy CTRL gomb) egy szabványos billentyű a számítógépekhez tartozó billentyűzeten, laptopokon. Az egyik leggyakrabban használt billentyű, ami számos funkcióhoz szükséges a számítógép használatakor. Funkcióját tekintve ez egy módosító gomb, az ún. jelentésmódosító gombok egyike (ahogy pl. az ALT vagy a SHIFT billentyű is). Általában billentyűkombinációkban használatos, önmagában lenyomva legtöbbször semmi sem történik.

„Az Apple Macintosh rendszereken a CTRL gomb helyett a Command vagy ⌘ billentyűt használják, hasonló funkcióval. Bár itt is létezik egy Control gomb, de ennek használata inkább az egygombos egér „jobb gombos” kattintásának felel meg.” (Forrás: Wikipedia-Billentyűzet)

A leggyakrabban használatos billentyűkombinációk a CTRL billentyű segítségével (a teljesség igénye nélkül):

Melyik a CTRL billentyű a billentyűzeten?

Általában CTRL billentyűből kettő is van a billentyűzeten. Azt, hogy melyik a CTRL gomb, könnyedén megállapíthatjuk, mert a legtöbb esetben rá van írva a CTRL vagy CTL rövidítés. Német billentyűzeteken előfordul, hogy a CTRL helyett az STRG rövidítés szerepel, mely a Steuerungstaste szóból ered (ami magyarul vezérlést jelent).

Az egyik CTRL gomb a billentyűzet bal alsó sarkában található, a másik pedig ugyanúgy a legalsó sorban jobbra haladva, a kurzorvezérlő billentyűktől (nyilak) balra helyezkedik el.

CTRL billentyű helye